Super slevy 🔥 Akce trvá pouze do 05.05.2024!

Vybíráme tapetu na zeď

Hezké a originální interiéry nejsou jen o kvalitním nábytku, dobře zvolených dekoracích a jejich barevných provedeních. I správně vybraná tapeta na zeď může změnit celkový vzhled a atmosféru místnosti. Pokud se právě nacházíte v procesu výběru, máme několik tipů, které vám jistě pomohou.

 

1. Správný motiv

Při výběru tapety je důležitý motiv, který nejlépe vyhovuje vašemu stylu a představám. Můžete si vybrat mezi klasickými motivy, jako jsou tapety s květinami, geometrickými tvary nebo vzorované tapety, kde naleznete takové motivy jako jsou cihla, mramor, dřevo nebo i kámen. Preferujete-li moderní vzhled, můžete se rozhodnout pro abstraktní tapety. Nenechte se omezovat, neboť výběr by měl odrážet vaši osobnost a dotvářet atmosféru místnosti.

 

Fototapeta Bílá kamenná zeď

 

2. Barvy a odstíny

Barva je jedním z klíčových faktorů. Pokud preferujete veselou a zářivou atmosféru, bude vhodná pestrobarevná tapeta. Pokud upřednostňujete klidný a harmonický vzhled, bude vhodnější černobílá tapeta. Máte-li malou místnost, světlé barvy mohou pomoci vizuálně zvětšit prostor. Na druhé straně, tmavé barvy mohou přidat do místnosti hloubku a intimitu.

 

3. Kvalita materiálu

Při výběru tapety nezapomeňte vzít v úvahu i materiál a jeho kvalitu. Existuje mnoho různých druhů, jako například papírové tapety, vinylové tapety, vliesové tapety nebo samolepící tapety. Každý materiál má své výhody i nevýhody, proto je důležité zvážit také faktory jako jsou odolnost vůči vlhkosti, trvanlivost a údržba.

 

4. Přizpůsobení místnosti

Rozmyslete si, jakou atmosféru chcete ve vaší místnosti vytvořit. Například pro ložnici můžete vybrat tapetu s jemným motivem a uklidňujícími barvami, zatímco tapeta do obýváku může být s výraznějším motivem a živějšími barvami. Tapeta by měla doplňovat další interiérové prvky, jako je nábytek, podlaha a jiné dekorace.

 

Fototapeta Palmové listy

 

5. Velikost místnosti

Při výběru tapety zohledněte také velikost místnosti. Pro malé místnosti s nízkým stropem se doporučují motivy, které opticky zvětší prostor. Naopak v prostornějších místnostech můžete experimentovat s většími a výraznějšími motivy.

 

6. Adekvátnost místnosti

Při výběru tapety nezapomeňte zvážit také místnost, kde má být umístěna. Například do kuchyně je vhodné zvolit omyvatelnou tapetu odolnou vůči vlhkosti s nějakým konkrétním kuchyňským motivem, zatímco do dětského pokoje můžete zvolit hravou a barevnou tapetu z odolnějšího materiálu. Vstupní chodba nebo hala může být perfektním místem pro tapetu, která přivítá návštěvníky a vytvoří skvělý dojem již při vstupu do vašeho bydlení.

 

7. Vzorníky a vzorky

Předtím než se rozhodnete pro konkrétní tapetu, je dobré si prohlédnout vzorníky a získat vzorky, které si můžete připevnit na zeď. To vám umožní vidět, jak tapeta vypadá v reálném prostředí, a zjistit tak, jestli se vám líbí její materiál, motiv nebo barvy.

 

Vzorky tapet

 

8. Praktický posudek

Kromě estetických aspektů nezapomeňte posoudit i praktické faktory. Pokud máte malé děti nebo domácí mazlíčky, může být vhodné zvolit odolnější a snadno čistitelnou tapetu. Pokud jste náchylní k alergiím, měli byste vybrat tapetu, která je odolná vůči plísni a prachu.

 

Při výběru tapety na zeď je důležité nechat se inspirovat a řídit se svými osobními preferencemi. Nebojte se experimentovat a vytvářet jedinečné a působivé interiéry. S těmito tipy si tapetu vyberete mnohem jednodušeji a stěna se stane středobodem místnosti.

Zdroj fotografií: Gario.cz