Květen, lásky čas a super slevy 😍 Akce trvá pouze do 26.05.2024!

Jak správně čistit rolety

Rolety jsou skvělým doplňkem každého interiéru. Donedávna bylo jejich primární a jedinou funkcí poskytnout vhodné stínění v místnosti. Dnes to však už neplatí a plní i roli designového prvku. Aby však vydrželi co nejdéle, je důležité jim věnovat pravidelnou údržbu. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak efektivně a bezpečně vyčistit rolety.

 

Pravidelná údržba

Prvním a nejzákladnějším krokem k udržování rolet v dobrém stavu je jejich pravidelná údržba. Při této činnosti není třeba ji skládat z okna dolů. Najděte si čas a při každém běžném úklidu roletu jednoduše vyrolujte a odstraňte z ní pomocí prachovky nebo suchého hadříku usazený prach, který způsobuje různé alergie nebo jiné zdravotní problémy. Poděkuje vám tak Vaše zdraví a zároveň budete mít méně starostí s údržbou rolet v budoucnosti.

 

Roleta Den a noc

 

Kontrola mechanismu

Pravidelně kontrolujte mechanismus rolet, abyste se ujistili, že je v pořádku. Pokud při kontrole zjistíte nějaké problémy, mechanismus jednoduše vyjměte a vyměňte za nový. V opačném případě mohou ulomené části mechanismu způsobit roztržení látky a zde už bude nutné vyměnit celou roletu za novou.

 

Mechanismus rolety

 

Čištění skvrn na roletě

V případě, že se na vaší roletě objeví různé skvrny, snažte se je vyčistit ještě před jejich usazením a zaschnutím. K čištění použijte hadřík nebo houbu, kterou můžete jemně navlhčit v čisté vodě. V případě většího znečištění použijte malé množství saponátu zředěného s čistou vodou. Vyhněte se však agresivním čistícím prostředkům nebo ostrým předmětům, které by mohly trvale poškodit povrch rolety. Po vyčištění skvrn nechte roletu volně uschnout a srolujte ji až tehdy, když se ujistíte, že látka je zcela suchá. Předejdete tak vzniku plísním.

Pozor! Rolety se nesmí prát v pračce, žehlit, ani sušit v sušičce!

 

Látka rolety

 

Údržba a čištění rolety, ať už je to látková roleta, roleta Den a noc, případně roleta Plisé, není fyzicky ani časově náročná. Při pravidelném odstraňování prachu na látce i mechanismu předejdete jejímu většímu znečištění a roleta Vám tak bude dlouho a funkčně sloužit.

Zdroj fotografií: Gario.cz