Jarní výprodej s perfektními slevami 😍 Akce trvá pouze do 21.04.2024!

Hodiny na zeď - Jak je správně vybrat a kde je umístit?

Hodiny na zeď jsou nejen praktickým interiérovým doplňkem, ale zároveň i prvkem, který může oživit jakýkoli prostor. Pokud hledáte způsob, jak přidat do svého domova něco nového a hlavně zajímavého, měli byste zvážit právě umístění hodin na zeď. V tomto článku se podíváme na to, jak správně vybrat nástěnné hodiny a kde je umístit tak, abyste získali co nejvíce z jejich praktického, ale hlavně estetického potenciálu.

 

1. Rozměry a umístění hodin

Při výběru hodin na zeď je důležité zohlednit jejich proporce a velikost vzhledem k velikosti samotné místnosti a nábytku. Pokud máte velký obývací pokoj, můžete si na zeď pověsit velké hodiny, které se stanou dominantním prvkem místnosti. Naopak, máte-li malý byt nebo pokoj, měli byste vybrat malé hodiny, které nebudou působit v místnosti příliš výrazně.

Kromě toho je důležité vzít v úvahu i umístění hodin. Ideální místo pro hodiny na zeď je tam, kde jich bude vidět co nejvíc lidí. Například nad gaučem v obýváku nebo nad stolem v kuchyni či jídelně. Při umisťování hodin je také důležité zohlednit výšku, tak aby byly dostatečně viditelné a snadno čitelné.

 

Velké hodiny na zeď

 

2. Styl hodin

Také je důležité zvážit barvu a styl. Máte-li moderní interiér, můžete si vybrat hodiny s minimalistickým designem a jednoduchými liniemi. Na druhé straně, pokud máte raději spíše tradiční styl, vyberte hodiny s více zdobeným designem nebo starší hodiny, které mohou působit retro.

Barva hodin by měla být sladěna s barvou interiéru a doplňky, které jsou v místnosti. Máte-li například zelenou stěnu, hodiny by měly obsahovat zelené prvky, které dokážou ideálně zapadnout do celkového vzhledu místnosti.

 

3. Typ hodin

Na trhu je v současnosti obrovské množství různých typů hodin na zeď, a proto je důležité si promyslet, jaký typ hodin se vám nejvíc líbí a jaké funkce jsou pro vás důležité.

Tradiční hodiny na zeď

Tradiční hodiny na zeď jsou obvykle vyrobeny ze dřeva popřípadě kovu a mají klasický, elegantní vzhled. Velmi často jsou zdobeny detailními rytinami a mají kovové ciferníky s římskými číslicemi. Tento typ hodin je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi klasický retro styl.

Moderní hodiny na zeď

Moderní hodiny na zeď jsou vyrobeny z různých materiálů, včetně již zmiňovaného dřeva, kovu nebo skla. Jsou obvykle jednoduché a minimalistické, s čistými liniemi a jednoduchými ciferníky. Mnohé z těchto hodin mají velmi zajímavý vzhled, který může např. s LED diodami vytvářet fascinující efekt.

Digitální hodiny na zeď

Digitální hodiny na zeď mají elektronické ciferníky a zobrazují čas pomocí digitálních číslic. Obvykle jsou vyrobeny z plastu nebo kovu a mají moderní, futuristický design. Tento typ hodin je výbornou volbou pro ty, kteří mají rádi "high-tech" doplňky v interiéru.

Retro nebo vintage hodiny na zeď

Retro nebo vintage hodiny na zeď jsou navrženy tak, aby připomínaly historické hodiny. Obvykle jsou vyrobeny ze dřeva nebo kovu a mají starý, vintage vzhled. Tento typ hodin je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi výjimečné věci nebo staré kousky s historií.

 

Retro hodiny na zeď

 

4. Vlastnosti hodin

Kromě estetiky je důležité zvážit i samotnou funkčnost hodin. Některé hodiny mohou mít různé funkce, jako například měření teploty a vlhkosti vzduchu v místnosti, případně zobrazují datum, což může být někdy opravdu užitečné. Další funkcí může být i budík, popřípadě alarm pro zapomnětlivce nebo spachtoše.

 

5. Montáž hodin

Montáž hodin na zeď by měla být provedena správně a hlavně bezpečně. Obvykle jsou hodiny na zeď montovány pomocí hmoždinek a šroubů, ale mohou být také připevněny pomocí speciálních závěsů. Je důležité zvolit správné místo, kde bude dobrá viditelnost a tak aby nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření a vlhkosti.

Pokud si nejste jisti, jak správně hodiny přimontovat, můžete vždy vyhledat odbornou pomoc nebo si prohlédnout návody na montáž hodin na zeď na internetu. Nápomocný vám bude článek Jak vrtat do různých materiálů vytvořený se specialistou na stavební technologie a nářadí.

 

Moderní hodiny do obýváku

 

6. Údržba hodin

Jako u každého spotřebního zboží je i při hodinách důležitá pravidelná údržba. Máte-li hodiny s bateriemi, ujistěte se, že jsou baterie vyměněny včas a pravidelně. Máte-li hodiny se závěsy, zjistěte, zda jsou dobře připevněné a nerušené. Dále můžete pravidelně vyčistit ciferník a hodiny od nečistot a prachu.

 

Závěr

Hodiny na zeď jsou skvělou interiérovou dekorací pro každý domov nebo i kancelář. Kromě toho, že vám umožní sledovat čas, mohou být také skvělým dekoračním prvkem. Ať jsou to klasické hodiny, hodiny na zeď do obýváku, kuchyně nebo dětské hodiny na zeď, vždy při výběru hodin dbejte na estetiku, typ, funkčnost, správnou montáž a údržbu. Věříme, že vám tento článek pomohl při výběru vašich nových a vysněných hodin na zeď.

Zdroj fotografií: Gario.cz