Jarní výprodej s perfektními slevami 😍 Akce trvá pouze do 21.04.2024!

Jak připravit zeď před lepením tapety

Aby vám naše tapeta dělala radost co nejdéle, je důležité správně připravit stěnu před lepením. Připravili jsme pro vás návod, jak připravit zeď před lepením fototapety. Co byste měli udělat před instalací samotné tapety?

 

Tapeta nemůže dobře přilnout na mastné, špinavé stěny, staré tapety nebo barvy. Proto je důležité mít stěny správně připravené. Příprava stěny má několik specifik v závislosti na typu stěny, povrchové úpravě a stáří rekonstrukce. Jednotlivé kroky před lepením můžeme obecně rozdělit takto:

  1. Vyhlazení stěny
  2. Čištění stěny
  3. Základní nátěr
  4. Vlhčení stěny 24 hodin před instalací
  5. Lepení tapety a spousta radosti

 
Příprava podkladu pro lepení tapety

 

Jak připravit zeď na tapetu?

Vyhlazení stěn před lepením tapety

Začněte tím, že ze stěny vyjmete staré hřebíky. Následně všechny otvory po hřebících, praskliny a jiné nepravidelnosti stěn vyplňte a vyhlaďte stěrkovací hmotou. Nepodceňujte tento krok, protože nerovnosti vám mohou zkomplikovat lepení tapety a pokazit celkový dojem. Pokud je na stěně starý nátěr, který se olupuje, vybruste jej dohladka.

 

Jak vyčistit stěny?

Nyní je čas stěny vyčistit a odmastit. Pokud se na stěně vyskytla plíseň, důkladně ji odstraňte přípravkem proti plísním. Následně stěnu omyjte a odmastěte mýdlovou vodou, vodou se saponátem nebo teplou vodou s octem. Stěnu nechte dobře vyschnout a poté pomocí vysavače odstraňte ze stěn prach.

 

Základní nátěr

Vybroušená a vyčištěná stěna si zaslouží základní nátěr. Právě ten "utěsní" stěnu a zabrání absorpci vlhkosti. Kromě toho, že stěna bude méně náchylná na plísně, vaše fototapeta vydrží déle. Nejlepší možnou přilnavost základní barvy dosáhnete, pokud ještě předtím nanesete přípravek na penetraci. Tapetám se nejlépe daří na saténových a pololesklých nátěrech. Vyberte si základní nátěr v bílé barvě.

 
Základní nátěr před lepením tapety

 

24 hodin před lepením tapety

Pokud váš domov prošel čerstvou rekonstrukcí stěn nebo bydlíte v novostavbě, tyto kroky pravděpodobně budete moci přeskočit a dekoraci stěny fototapetou začnete vlhčením stěn. 24 hodin před lepením tapety lehce navlhčete stěny vlhkým hadrem. Pracujte opravdu opatrně, nechcete mít stěny mokré ani si zničit nátěr.

 

Lepení tapety

Před lepením tapet si připravte speciální lepidlo. Doporučujeme lepidlo na tapety Pronicel, které pořídíte i na našem e-shopu. Je třeba jej dobře rozpustit ve vodě za stálého míchání. Před tapetováním by směs neměla obsahovat hrudky. S lepením tapet vám pomůže tapetovací příslušenství. Nezbytností pro vás budou kvalitní stěrky, váleček, kartáč i papírová páska.
Tapetovací příslušenství

Příprava různých druhů stěn na tapetu

Pravděpodobně doma nemáte ideální stěnu. Každý povrch má určitá specifika. Máme pro vás tipy na přípravu různých druhů stěn před lepením tapety.

  • Malované sádrokartonové desky: Jednoduše je omyjte mýdlem na různé povrchy a nechte uschnout. Přidejte základní nátěr a před lepením tapety jej nechte úplně vyschnout. Pokud mají malované stěny díry, promáčknutí nebo praskliny, nezapomeňte je vyplnit vinylovou stěrkou.
  • Nový sádrokarton: Pokud vaše sádrokartonová deska ještě nebyla natřena základním nátěrem, nejlépe provedete, použijete-li alkydový základní nátěr, který je vynikající pro ochranu sádrokartonu před plísní. Potom naneste jednu vrstvu akrylového základního nátěru v požadované barvě.
  • Dřevěné obložení: Tapetovat dřevěné obklady vyžaduje trochu víc práce. Stěny budete muset umýt roztokem k odstranění lesku. Potom je třeba drážky mezi každým panelem vyplnit stěrkou a rovnoměrně přebrousit. Umyjte stěnu, nechte vyschnout a pokračujte základním nátěrem. Nikdo neuvěří, že pod tapetou je dřevěný obklad.
  • Sádrové stěny: Starší domy mají často sádrové omítky. Před tapetováním naneste na jednu vrstvu alkydového základního nátěru vrstvu akrylového základního nátěru.
  • Stávající tapeta: Nejlepší způsob, jak se vypořádat se starou tapetou, je odstranit ji. Netapetujte na starou tapetu. Na těžko odstranitelný papír můžete použít rozpouštědlo k odstraňování tapet. Po odstranění tapety vyplňte otvory a vyhlaďte poškozená místa broušením. Naneste vhodný základní nátěr.
  • Velmi texturované stěny: Jsou-li vaše stěny obzvláště strukturovány a broušení nestačí, budete muset stěně věnovat novou omítku a stěny vyhladit. Velice výrazná textura může být překážkou při lepení tapety.


Nezapomeňte, že nejlepší způsob, jak zajistit, aby vaše tapeta pěkně přilnula ke zdi, je stěnu dobře vyhladit, vyčistit a přípravu dokončit nátěrem akrylového základního nátěru. Na novou tapetu se dá efektivně připravit každá stěna a "nejtěžší" krok pro vás bude vybrat si fototapetu z naší široké nabídky.

VYBRAT FOTOTAPETU

 

Zdroj fotografií: Pexels.com, Gario.cz