Jarní výprodej s perfektními slevami 😍 Akce trvá pouze do 21.04.2024!

Jak začít malovat podle čísel

Malování podle čísel je opravdu velmi jednoduché a vhodné pro každého. Je možné si vybrat z několika stupňů náročnosti, kde se maluje na očíslované plátno a vznikne tak opravdu jedinečný obraz na plátně. Jedná se o skvělý relax, kde se čisté plátno s čárami a čísly přemění na nádherné umělecké dílo v podobě obrazu na zeď.

 

Malování podle čísel je v podstatě omalovánka na plátně s očíslovanými políčky. Každé číslo na políčku se rovná barvě, která se použije k jejímu vymalování. Vybrat lze ze stovek motivů v různých velikostech s vypnutím nebo bez vypnutí na vnitřní rám.

Souprava obsahuje vše potřebné k malování: plátno s očíslovanými políčky, očíslované akrylové barvy, 3 štětce a návod.

 

Malování podle čísel


Začínáme malovat

Naše obecná doporučení pro malování podle čísel:

  • Ukliděný pracovní prostor. Připravený a uklizený pracovní prostor usnadní malování a hlavně soustředění, protože vás nebude nic rozptylovat. Připravte si plátno, barvy, štětce a samozřejmě také misku s vodou.
  • Napnutí plátna před malováním. V případě, že jste si objednali plátno bez rámu, doporučujeme jej před malováním napnout na vnitřní rám nebo alespoň položit plátno na tvrdý povrch a zatížit rohy.
  • Začít malovat jednou barvou. Začněte malovat jednou barvou a malujte všechna políčka se stejným číslem. Pokud se barvy zdají být husté, je třeba štětec nejprve namočit do vody a teprve potom do barvy.
  • Políčka s čísly. Najděte na plátně políčka se stejnými čísly a postupně je začněte vymalovávat. Políčka jsou různé velikosti, a tudíž budete používat i štětce s různou tloušťkou štětin.
  • Viditelná čísla a obrysy. Jsou-li čísla nebo obrysy stále viditelné, nechte políčko s barvou zaschnout a naneste další vrstvu barvy. Barvy dobře kryjí, takže opravy nebudou viditelné.
  • Namalování políčka nesprávnou barvou. Pokud omylem namalujete plochu s jiným číslem, není to problém. Jednoduše barvu necháte zaschnout, a poté přemalujete správnou barvou.
  • Zavírání kelímků s barvami. V případě odkladu malování je třeba barvy důkladně zavřít, aby nevyschly. Rovněž je třeba je zavírat i během samotného malování.

 

Malování na plátně s čísly

 

Způsoby malování

Je dobré si na začátku určit způsob malování podle čísel a po celou dobu se jej držet. Malování je tehdy jednodušší, rychlejší a zábavnější. Je na vás jaký způsob si zvolíte, ale doporučujeme jej potom během samotného malování neměnit. Existuje obrovské množství způsobů, jak malovat podle čísel. My vám představíme 2 základní způsoby:

A) Plošné malování: začněte malovat v horní části plátna a postupujte směrem dolů.

Výhody: Ihned vidíte výsledný obraz. Rukou nerozmažete nezaschlá vymalovaná políčka.

Nevýhody: Častější střídání a mytí štětců. Větší spotřeba barev.

 

B) Malování jednou barvou: malujte jednou barvou a pokračujte, dokud nevymalujete všechna políčka se stejným číslem.

Výhody: Otevřený je pouze jeden kelímek s barvou. Nehrozí vyschnutí ostatních barev.

Nevýhody: Možné rozmazání nezaschlých vymalovaných políček.

Malování obrazu


Jak používat akrylové barvy

Akrylové barvy jsou v očíslovaných kelímcích a ty odpovídají očíslovaným políčkům na plátně. Barvy se nemusí míchat, protože jsou již připraveny ve správných odstínech. Rovněž je není třeba ani ředit. Pokud se zdají být husté, je třeba při malování štětec nejprve namočit do vody a teprve potom do barvy. Doporučujeme malovat vždy jednou barvou všechna políčka, která odpovídají číslu barvy. Tím pádem se štětce nebudou muset tak často mýt a ušetří se barva. Barvy se míchají na míru a jejich odstín se může od předlohy mírně lišit.

 

Akrylové barvy

 

Jak používat štětce

Součástí soupravy jsou také 3 štětce s různou tloušťkou štětin. S úzkým štětcem velmi jednoduše vymalujete i ta nejmenší políčka a obrysy. Štětec s hrubšími štětinami je zase určen k malování větších políček. Po použití nezapomínejte štětce důkladně mýt, aby se barvy navzájem nemíchaly.

 

Štětce

Zdroj fotografií: Pexels.com, Samphotostock.cz