Jarní výprodej s perfektními slevami 😍 Akce trvá pouze do 21.04.2024!

Obrazy na plátně: 5 zajímavostí, které vás možná překvapí

Přidávání barev do světa malováním obrazů je jedinečná lidská činnost, které se věnujeme doslova již od pravěku! Vybrali jsme pro vás 5 zajímavostí obrazů na plátně, které jste možná nevěděli.

 

1. Apellesův nejrealističtější obraz na plátně

Starověký řecký malíř Apelles se zúčastnil soutěže o namalování nejrealističtějšího obrazu. Podle jedné z legend namaloval vinnou révu tak realisticky, že na ni chodili odpočívat ptáci. Když se ptáci pokusili vzít hrozny z obrazu, Apelles soutěž vyhrál. Hrozny byly namalovány na plátně tak realisticky, že oklamali i samotné ptáky.

 

2. Benátští malíři rozšířili plátno do celého světa

Plátno z hustě tkaného konopí se začalo běžně používat v 16. století během italské renesance. Benátští malíři upřednostňovali plátno, protože se na něm dalo tvořit i ve vlhkém prostředí. Běžně používané dřevěné panely velmi absorbovaly vlhkost a deformovaly se. Kromě toho malátští malíři měli velké zásoby plátna, neboť tento materiál se používal i na výrobu lodních plachet pro námořní flotilu. Z Benátek se technika malby na plátno rychle rozšířila do celého světa a vytlačila do té doby používané dřevěné panely.

 

Obraz na plátně

 

3. Rozporuplný malý pejsek na plátně

Každý umělec v Sovětském svazu musel projít speciálním uměleckým výborem, který obrazy na plátně schvaloval. Členové komise většinou o umění nevěděli vůbec nic. Proto je někdy umělci museli oklamat, aby jejich díla byla přijata. Jednou jeden ze sovětských umělců namaloval v rohu obrazu malého pejska a ten se stal hlavním tématem diskuse uměleckého výboru. Verdikt zněl, že malba bude schválena pouze v případě, že umělec psa odstraní.

 

4. Půjčovna umění v Německu

Některá německá města mají veřejné „umělecké knihovny“, kde si můžete půjčit umělecké dílo (malbu na plátně nebo malou sochu) většinou od místních umělců na 3 měsíce, přičemž zaplatíte malý poplatek ve výši 5 eur za pojištění. Můžete si obraz vzít domů a vychutnat si jej v soukromí. Nikdy se vám nezunuje, protože jej po třech měsících můžete vyměnit za jiný.

 

5. Fotoobraz na plátně: Každý může být umělec

Jelikož technologie se neustále vyvíjí, není divu, že stále více umělců se obrací na digitální tisk svého umění. Jednoduché výtisky na plátně lze vytvořit z čehokoli – ať už z fotografie, digitálního umění, nebo ze skenu oblíbené kresby vašeho dítěte. Odolné, cenově dostupné a v různých velikostech. Tyto fotoobrazy na plátně umožňují každému se cítit jako umělec i bez toho, aniž by musel vzít do ruky štětec. Máte už svůj fotoobraz?

 

5 dílný abstraktní obraz

 

Tak schválně. Která zajímavost vás zaujala nejvíc?

Zdroj fotografií: Gario.cz