Super slevy 🔥 Akce trvá pouze do 05.05.2024!

Návod na lepení tapety - zvládnete to i sami

Příslušenství k lepení tapety

  • Tužka
  • Kartáč
  • Lepidlo
  • Ostrý nůž
  • Stěrka
  • Štětec
  • Váleček
  • Kbelík

Začněte přípravou stěn

Před lepením tapety nebo fototapety je důležité si zeď připravit. Jak zeď připravit před lepením tapety jsme rozebírali v předchozím článku. Je důležité stěnu vyrovnat a natřít základním nátěrem. Před tapetováním byste stěnu měli vyčistit od prachu a odmastit.

TIP: Tapety se nejlépe lepí v místnosti bez průvanu při teplotě 20 °C.

 

Pokud nemáte samolepící tapety, rozmíchejte si lepidlo

Výhodou samolepicích tapet je, že k lepení nepotřebují lepidlo. Na zeď se aplikují podobně jako samolepka. Pokud takové tapety nemáte, připravte si lepidlo podle návodu. My doporučujeme použít lepidlo Pronicel, které slouží k lepení vliesových a latexových tapet. Lepidlo je třeba nechat rozpouštět ve vodě cca 2 hodiny. Před nátěrem by nemělo obsahovat hrudky.

 

Příprava lepidla

 

Nakreslete si pomocnou vertikální čáru

Místo, kde chcete mít nalepenou tapetu, již pravděpodobně máte vybráno. Pomocí vodováhy a měřidla nakreslete svislou čáru na zeď, kde chcete umístit okraj tapety. Úroveň vám pomůže udržet rovné linie.

 

Naneste lepidlo a začněte lepit tapetu

Pomocí štětce naneste na část stěny rovnoměrnou vrstvu lepidla na fototapety. Na lepidlo přiložte zadní stranu tapety. Doporučujeme začít lepit od horního okraje tapety směrem dolů - podaří se vám tapetu nalepit rovnoměrně. Již během lepidla průběžně tapetu uhlazujte válečkem na přitlačování tapety.

Následně naneste lepidlo na další část stěny a přilepte další část pásu fototapety. Doporučujeme vám lepit fototapetu postupně po menších částech.

 

Po nalepení celého pásu tapety odstraňte vzduchové bubliny

Vzduchové bubliny odstraňte vyhlazením hladícího kartáče a stěrky. Nemusíte odstraňovat všechny miniaturní bublinky, ty se vyhladí samy během schnutí fototapety. Důležité je však odstranit větší vzduchové bubliny, mohly by mít za následek kratší trvanlivost tapety a samozřejmě nebudou vypadat esteticky.

 

Fototapeta města

 

S oříznutím okrajů počkejte

Oříznutí vnějších hran by mělo být provedeno až po instalaci všech částí tapety, kdy všechny části vyschnou. Použijte nožík s ostrou čepelí a opatrně ořízněte přečnívající okraje.

TIP: Pokud se vám během lepení zašpinila okolní stěna lepidlem, stačí jej opatrně omýt vodou. Vlhkým hadrem dokážete očistit i lepidlo z tapety, ale postupujte velmi jemně, tapetu nedrhněte.

Věříme, že s naším návodem bude pro vás lepení fototapety hračka. Pokud se vám přece jen zdá práce s lepidlem náročná, vyberte si z naší nabídky samolepící tapety. Lepení pro vás bude ještě rychlejší a jednodušší.

Zdroj fotografií: Pexels.com, Gario.cz