Super slevy 🔥 Akce trvá pouze do 05.05.2024!

Osvětlení do interiéru může být účinné i vizuálně zajímavé

Vybrat interiérové osvětlení by aktuálně neměl být velký problém. K dispozici totiž máte stovky a tisíce produktů. Při výběru vhodných světel byste se měli ovšem soustředit na více faktorů.

Jak vybrat světla do jednotlivých místností?

Osvětlení interiéru je aktuálně možné řešit mnoha způsoby. Jednotlivé obchody totiž nabízejí tisíce různých světel. Pokud si je pořídíte v některém z e-shopů a uplatníte slevy na Svetla24.cz, případně do jiného obchodu, můžete při jejich nákupu ušetřit opravdu výrazně, nicméně finanční stránku byste řešit neměli, minimálně ne na prvním místě. Daleko důležitější je zvolit správné osvětlení do jednotlivých místností interiéru, protože každá část vyžaduje jiný způsob svícení. Možná vám proto přijde vhod několik tipů.

 

Osvetlenie v obývačke

 

  • Chodba. V chodbě je stále oblíbenější instalace pohybových čidel. Pokud je její součástí schodiště se zábradlím, zdrojem světla se mohou stát LED pásky, které jsou důležité pro bezpečnost.

  • Kuchyně a jídelna. V kuchyni je podstatné nasvícení pracovní desky, pro což se hodí podlouhlá zářivka či bodové světlo pod horní závěsnou skříňkou. Pro jídelnu zvolte závěsné světlo, které by mělo být minimálně 50 cm nad deskou stolu, aby vás neoslňovalo.

  • Koupelna a WC. Sem se hodí světla s vyšším ochranným stupněm IP, který mj. zabraňuje vniknutí kapalin. Centrální světlo by mělo být silné, abyste dobře viděli nečistoty, v koupelně je důležité i světlo u zrcadla, které by mělo mít studený podtón a umístit ho lze po obvodu.

  • Obývací pokoj. Pro osvětlení obýváku, kde trávíme spoustu času, lze zvolit zápustné svítidlo, nebo přisazené a závěsné svítidlo, jež by mělo dávat měkké a neutrální světlo. Doplňkem se mohou stát reflektorová či nástěnná svítidla, ale také stojací nebo stolní lampy. Určitě však zvolte správné svítidlo s dobrou svítivostí, které osvětlí celý obývací pokoj i s nábytkem a dekoracemi jako jsou obrazy, svíčky, či tapety na zeď.

  • Ložnice. Tuto místnost je vhodné vybavit velkoplošným svítidlem s nízkým jasem. Doplnit jej lze stejnými světly jako v případě obýváku, což je vhodné v případě, že jste zvyklí si v ložnici před spaním číst. Řešením může být např. nástěnné svítidlo instalované na zdi nad postelí.

 

Osvetlenie v spálni

 

Vybírejte osvětlení do interiéru i s ohledem na design

Při výběru osvětlení se můžete soustředit na světelný tok, barvu světla anebo na světelný výkon, přičemž v tomto ohledu jsou nejvýkonnější LED svítidla. V žádném případě byste však neměli podceňovat design jednotlivých svítidel. Sama se totiž stanou výrazným prvkem interiéru. Aktuálně máte naštěstí k dispozici designová svítidla, která mají nejen praktickou funkci, ale zároveň budou dobře plnit estetickou roli. Najdete je přitom mezi závěsnými, nástěnnými i volně stojícími světly.

 

Výhody a nevýhody LED osvětlení

LED osvětlení se stalo v 21. století standardem, a to především díky skutečnosti, že vydrží dlouho. Ostatně životnost 6 až 8 wattových LED svítidel činí cca 25 000 hodin. Díky tomu jsou šetrná k vaší peněžence i k životnímu prostředí, Na druhou stranu musíme upozornit, že LED osvětlení (stejně jako třeba displeje) mj. vyzařují modré světlo (především svítidla s bílou a studenou barvou světla). Ačkoli se přirozené denní světlo skládá i z modré složky, za tmy nám může škodit, protože nabourává cirkadiánní rytmus. Proto večer nesviťte více, než nezbytně nutně musíte!

Zdroj fotografií: Pexels.com